Hvedeknopper

Bagning, Store Bededag -

Hvedeknopper

Så er Store Bededag lige om hjørnet, og jeg fik ENDELIG bagt de berømte hvedeknopper. Jeg havde faktisk hele tiden planlagt, at de først skulle bages i morgen, hvor de også skal spises, men et større haveprojekt har sat sig på tværs af den plan, så de blev bagt i dag. Jeg kom også frem til, at det ikke betød det store, da de jo alligevel også skal ristes inden de spises i morgen aften, som Varme hveder. 

Hvedeknopperne er i grunden en sjov gammel tradition. I gamle dage måtte man nemlig arbejde før Gudstjenesten på Store Bededag. Dette betød, at bagerne naturligvis heller ikke kunne bage og sælge deres brød, og de var derfor nødt til at sælge noget dagen før, som man så selv kunne varme og spise på dagen. Det kom der - vel nok mine yndlingsboller - ud af.

Jeg vejede min hvedeknopper af til 60 g stykket. De er ikke såå store igen, men jeg skal igennem en del forskelligt pålæg, så for at nå hele vejen rundt, er det en passende størrelse synes jeg :-D 

 

Ingredienser (16 stk)

1 æg

2,5 dl mælk

50 g gær

50 g sukker

500 g hvedemel

2 tsk stødt kardemomme

1 tsk fin salt

100 g blødt smør

 

Fremgangsmåde

  1. Mælk og æg lundes i en gryde til 30 grader. 
  2. Blandingen hældes i en skål, hvor gær og sukker røres i. Sørg for at gæren er helt udrørt. 
  3. Melet blandes med kardemomme og tilsættes lidt af gangen. Når der er ca. ⅓ tilbage af melet, tilsættes det bløde smør og salt. Herefter tilsættes det sidste mel. 
  4. Dejen æltes på røremaskine i ca. 10 min. og hæver herefter i 15 min. 
  5. Form 16 boller og læg dem i et fad med bagepapir, hvor de lige akkurat ikke rører hinanden. Så vokser de sammen, når de efterhæver og bager. 
  6. Bollerne efterhæver i 40 min. 
  7. Bollerne bages midt i ovnen ved 210 grader i ca. 12 min. 

 


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort